In april 2024 was de eerste ophaling een feit. Vanaf dat moment kunnen werknemers hun persoonlijke strijk meenemen naar het werk. Opgehaald en binnen enkele dagen gestreken terug afgeleverd. Zonder zorgen. Aan het hart van dit project staat de re-integratie van gedetineerden. Bij Strak verzorgen zij de strijk. Waarom? Omdat re-integreren niet evident is.
Vlot of moeizaam, de re-integratie van gedetineerden start vanaf hun eerste dag in de gevangenis. Toch weten we allemaal dat een cel hiervoor niet de ideale plaats is. Zeker niet overbevolkt. Integendeel, ze moeten gestimuleerd worden.
Bij Strak krijgen gedetineerden waardevol werk. Het is een manier om arbeidsdiscipline te creëren. Een 9-to-5 mentaliteit. Maar het heeft ook verschillende andere voordelen. Met strijken leren ze zo een vaardigheid. Iets waar ze zich in kunnen ontplooien.
En een centje bijverdienen? Ja, uiteraard. Gedetineerden hebben bepaalde lasten zoals het duurdere leven in de gevangenis en vooral de zware afbetaling van de burgerlijke partij. Als ze al een deel kunnen afbetalen tijdens hun detentie, is de re-integratie nadien veel gemakkelijker.
Het wij-zij-denken hebben we met de paplepel meegekregen. En dit is misschien nog uitdrukkelijker tegenover gedetineerden. Bij Strak geloven wij hier niet in. Gedetineerden moeten menselijk behandeld worden. Hoewel programma’s zoals transitie- en detentiehuizen al uitstekend werk doen, zit het gros van de gedetineerden in de gevangenis. De plaats waar re-integratie dus ook moeilijker verloopt.
Met Strak willen we daarom een platform creëren. Een kanaal om deze problematiek onder de aandacht van de mensen te brengen. Via onze service, mond-tot-mondreclame en nu ook via deze blog. Een blog waar we experten samenbrengen en zo artikels uitbrengen op basis van hun expertise en ervaringen.
Het is niet gemakkelijk om terug te keren naar de samenleving. Zoveel is duidelijk. De grote drempel waar gedetineerden moeten over geraken is voor velen te hoog. Het resultaat? Ex-gedetineerden grijpen terug naar hun criminele activiteiten. Dit recidivepercentage ligt in België op 70%. Eén van de slechtste leerlingen in de Europese klas.
Werkgelegenheid bieden aan ex-gedetineerden is daarom belangrijk, maar niet vanzelfsprekend. Om die reden willen we ons platform ook richten naar bedrijven. Met een stijgende bewustwording, kunnen meer ex-gedetineerden aan het werk gesteld worden. In dit geval zijn we met Strak altijd een mogelijk eerste aanspreekpunt.